Bingo bland Söderkåkar

Detta låter som en titel på ett folklustspel: “Bingo bland Söderkåkar” – men mig veterligen är det inte det. Kanske dyker de associationerna upp då Söderkåkar är ett folklustspel. Det skrevs Gideon Wahlberg 1932. När han skrev manus var det till filmen som kom ut det året med Gideon själv i rollen som murarmästare Johan Jansson.
Men få lär minnas när den filmen gick upp på biograferna som än lever idag. Fler minns nog när Söderkåkar kom som tv-serie 1970 med Arne Källerud i Gideons roll och Monica Zetterlund som den värmländska pigan. 
Söderkåkar utspelas i början av 1930-talet – ungefär när filmmanuset skrev – på Söders höjder i Stockholm, som på den tiden var en kåkstad. Olika släktförvecklingar mellan två grälande bröder – murarmästaren Johan och den finare företagaren Erik leder fram till olika förvecklingar. Viktiga karaktärer i förvecklingskomedin är även pigan med sina kärleksbekymmer samt polisen och brevbäraren. Söderkåkar som tv-serie visade första gången 6 november 1970 och repriserades 1971, 1981, 1989, 2000 och 2008.

I dag är Söders höjder – Södermalm – en modern del av Stockholm, med bland annat en toppmodern bingohall. I deras rökfria miljö kan du vinna  40 000 kronor varje timme – och kanske koppla av i deras caféavdelning. Här finns både bingoterminaler och Vegasmaskiner.
Så de lutande kåkstäderna från det tidigare 30-talet är sedan länge borta och glömda. Utom möjligtvis i Söderkåkar.
Vill du i stället lära dig mer om bingo – och bingo på nätet – kan du gå in på www.bingobonusarna.se.

Related posts:

  1. Spela bingo
  2. Bli en bättre bingo spelare
  3. Online bingo
  4. spela bingo på nätet
  5. Private: Hur mycket kan man vinna i bingo?