En läsplatta, eller e-läsare som den ibland kallas

En läsplatta, eller e-läsare som den ibland kallas, är en bärbar enhet för läsning och lagring av digitaliserad text. Den är utvecklad för att göra läsupplevelsen så behaglig som möjligt. En standardmodell rymmer någonstans mellan 1500 och 2000 böcker. Du kan således transportera ett mindre bibliotek i innerfickan. Många nyare läsplattor erbjuder dessutom stöd för externa minnesenheter. På konsumentsajten läsplattor.eu hittar du som funderar på att skaffa läsplatta en mängd dagsaktuell information om olika modeller.

Många läsplattor gör det möjligt att låna e-böcker från bibliotek. Var dock noga med att kontrollera detta innan du bestämmer dig för en viss modell. Med Amazons Kindle, till exempel, kan du i nuläget inte låna på svenska bibliotek.

Visst går det bra att läsa e-böcker på datorn eller på mobilen, men för längre och angenämare läsupplevelser är läsplattan helt överlägsen. Även mindre laptops är tunga och klumpiga jämfört med en läsplatta. En smartphone har för liten skärm för att det ska vara bekvämt att läsa någon längre text. Till skillnad från datorn och mobilen ”lyser” inte läsplattans skärm. Istället använder den sig av en teknik som kallas e-bläck. Denna ger en överlägsen skärpa och gör det behagligt att läsa även i starkt solsken.

Att läsa från en läsplatta känns i och mycket som att läsa en riktig bok. Läsplattans batteritid är dessutom vida överlägsen vad du får av en laptop eller surfplatta. Dessa måste laddas efter några timmar. Med en läsplatta kan du läsa uppemot en månad utan att ladda om. För allt om läsplattor, konsultera http://www.läsplatta.eu.

No related posts.