Roms gator

Bland myter och historia på Roms gator
Att Rom är en av världens äldsta städer som genom årtusenden ofta kunnat betraktas som världens centrum är inge myt. Dock finns det väsentliga skillnader mellan myt och verklighet kring hur staden Rom uppstod. Enligt myten grundades rom den 21 april 753 f.kr av konungen Romulus. Romulus hade en tvillingbror som hette Remus och tillsammans var de guden Mars och vestalen Rhea Silvias söner. Som resultat av en maktkamp blir de två bröderna satta i ett tråg i Tibern, men hittas av en varghona som tar hand om dem och ammar dem. Romulus och Remus växte upp och bestämde sig för att grunda en stad, Rom, men blev oense om var murarna skulle dras. Denna schism blev så stark att Romulus slutligen mördade sig bror och grundade staden själv.
Enligt historiker har det aldrig funnits en person vid namn Romulus. Möjligen har det funnits olika kungasläkten med namn ur vilka namnet Romulus kan härhöra. Ett av dessa släkten kan vara de som först slog sig ner på den plats där Rom växte fram. Historikerna är överens om att Rom grundades först och därefter skapades en myt om en person som gav namn till staden. Emedan staden egentligen gav namn åt mytens huvudperson.
Den plats i staden Rom där ursprunget sägs härhöra är området Palatino. Enligt antika källor låg det här under kejsartiden en hydda som bevarades och sköttes med omsorg då det sas att Romulus ska ha bott i denna vid stadens grundande.
Som turist i Rom kan du besöka Palantino och själv vandra runt på området där myten sägs ha ägt rum. Dock bör du själv först skaffa ett rum och ett bra hjälpmedel för detta är att besöka hotell-rom.se och använda deras utmärkta sökmotor för hotellrum.

No related posts.